Ememem portrett
Ememem portrett

Holmen gategalleri

EMEMEM

Ememem er en anonym fransk kunstner med base i Lyon. Han skaper mosaikk med geometriske motiver i sprukne fortau og hull i asfalten.  Ememem har deltatt på rundt femten samtids-, billed- og gatekunstfestivaler i Frankrike og resten av Europa. Kollektive utstillinger og separatutstillinger i Paris, Lyon og Genève. Han har hatt flere offentlige samarbeid med kulturinstitusjoner, kommuner med mer.

Før Ememem, eksisterte det en visuell kunstner i et undergrunnskollektiv i Lyon.  I det provoserende hullet i asfalten foran verkstedet, ble den først «flacken» født, drevet av en lidenskap for det uforutsigbare, kunstneriske ønsker og en appetitt for poesi. Prosessen til kunstneren kalles flacking.

Ememem er en fortauspoet og sønn av asfalten. Den franske kunstneren retter vår oppmerksomhet mot bakken.

«Det var uunngåelig å frembringe denne første fortausreparasjonen. Jeg lot hendene mine helbrede asfalten. Alt som har skjedd før i livet mitt, førte meg til dette. «

Ved å observere dette første verket installert i bakken, og merke effekten det hadde på forbipasserende, hadde Ememem funnet mening i sin filosofiske forskning: han skulle fylle hull i asfalt og fortau.

Sted: tre verk på fortau. Nærmeste bygg er Borggata 2, Brogata 16, og Hjørnerødgata 17 og 18 (ut mot Holmegata).

Ferdigstilt: juni 2024
Offisiell åpning: 13. september 2024 på Kulturnatten i Fredrikstad

Tidligere arbeid

Holmen gategalleri er initiert av Fredrikstad kommune og Østfold kunstsenter.
Viktor Rakov Gjengaar er kunstkonsulent for gategalleriet.  Han driver Urban Samtidskunst, et ressurssenter for urban kunst.
Østfold kunstsenter er prosjektleder for gategalleriet.

Holmen gategalleri er et delprosjekt av Interreg Sverige-Norge prosjektet «Upplevelsenäring – kultur och besöksnäring i samverkan»- der Fredrikstad kommune er prosjekteier og Visit Fredrikstad&Hvaler er prosjektleder.  «Upplevelsenäring – kultur och besöksnäring i samverkan» skal styrke samarbeidet mellom kunst, kultur og reiseliv.

Holmen gategalleri er en del av festivalen §112 Fredrikstad.