SOMMERUTSTILLINGEN 2020
– en bred mønstring av østfoldkunsten

Sommerutstillingen ble arrangert på ØKS første gang i 1995. Utstillingen er en bred mønstring av østfoldkunsten, et barometer på medlemmenes kunstneriske kvaliteter og ståsted i 2020.

Ingen av arbeidene er tidligere vist på ØKS. Dette er den mest besøkte utstillingen gjennom hele året. Så vel fastboende som tilreisende og turister er innom i løpet av visningsperioden – som i år er fra 27. juni til 23. august.

Spennvidden mellom arbeider og materialer og teknikker er stor. Her finnes fotografi, maleri, tegning, video, keramikk, smykker, installasjon, grafikk, billedvev, skulptur med mer.

Det er fremdeles restriksjoner på antall publikummere og hver husstand må holde 1 meter avstand.

 

SOMMERUTSTILLINGEN 2020

27.06-23.08

Line Bergseth, Stian Borgen, Cathrine Boman, Stefan Christiansen, Putte H. Dal, Astrid Grue, Natasja Beate Hansen, Gunn Harbitz, Linda Spaun Hauglie, Petter Hepsø, Dag Marius Hestvik, Ole Jacob Ihlebæk, Jeanette Eek Jensen, Vibeke Jerkaas Schelin, Laila Kongevold, Jens Stegger Ledaal, Hege Liseth, Tor-Magnus Lundeby, Elisabeth Mathisen, Lina Meseke, Leif Nyland, Hanne Nystrøm, Ragnhild Odden, Jonas Qvale, Silje Steinsvik, Brit Steinsvik, Arne Revheim, Kristin Romberg, Tommi Sarkapalo, Cathrine Schei, May-Britt Skaugen, Odd Skullerud, Torun Sørlie Sæther, Elisabeth Thorsen, Helene Torp, Camilla Wexels Riser, Bjørg Kristiansen White, Tulle Ruth, Vegard Hanve, Stein Andersen, Elise Jarem, Maja Sjöström, Karl O. Orud, Tore Honoré Bøe, Svein Ove Kirkhorn, Arne Aalberg, Wisam Alsamad, Britt Juul, Espen Tveit, Finn Jacobsen, Jan-Erik Beck, Camilla Fonneland-Sandberg, Nicolas Hughes, Trude Johansen, Grete Skovly, Ellen K. Solberg, Astri Tonoian, Anita Hanch-Hansen, Jane Hupe, Marit Lyckander, Barbora Makyta, Gerd Wevling Matre, Elisabeth Rønbeck, Hedvig Glomsrød Sommerfeldt, Davood Zandian, Geir Tore Holm, Søssa Jørgensen, Ida Løkken Anstensrud, Kirsten Foss-Hansen, Kirsten Mørck, Monica Olsen, Astrid Slettevold

 

Stipender i 2020

2 produksjonsstipender Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH) tildelt Gunn Harbitz og Nicolas William Hughes.

 Jurybegrunnelse Gunn Harbitz:
Denne prisvinneren jobber med naturen som en sterk inspirasjonskilde, både gjennom form og materialer. Gjennomgående er det stein som bearbeides, noe som krever kunnskap om de forskjellige bergarter og stort pågangsmot. Kunstneren arbeider stedsspesifikt og hvert prosjekt blir til i møte med stedet og steinens egenart. Hun jobber med både store og små formater med en sterk følelse for formen, som inviterer betrakteren til et taktilt møte og deltagelse. Juryen er imponert over kunstnerens evne til å omforme harde materialer, som diabas, til myke former. Kunstneren ønsker å bruke stipendet til sin kommende utstilling på Galleri Dropsfabrikken i Trondheim i 2022, samt andre prosjekter som er under utvikling. Juryen gleder seg til resultatet og ønsker lykke til!

 

Jurybegrunnelse Nicolas William Hughes:
Prismottageren er en forholdsvis nyutdannet kunstner som jobber konseptuelt, i mange teknikker og med et øye for samspillet mellom menneske og natur. Han stiller spørsmål ved hva som er natur og menneskets plass i det naturlige kretsløpet. Arbeidene kan være urovekkende, humoristiske og rørende. Vi finner tematikken høyst aktuell i en tid hvor menneskets avtrykk på jorden kan avleses på så mange forskjellige måter. Videoarbeidene bruker enkle virkemidler til å berøre betrakteren og få oss til å reflektere over vår egen framferd og tilstedeværelse i naturen. Juryen ser frem til å følge hans arbeid fram mot tre separatutstillinger og et prosjekt på Tistedal skole i samarbeid med Tenthaus, hvor de skal drive med håndpollinering av planter. Juryen gleder seg til resultatet og ønsker lykke til!

 

Reisestipend ved Viken fylkeskommune tildelt Putte H. Dal.

Jurybegrunnelse Putte H. Dal:
Prismottageren er valgt på bakgrunn av sine innovative og bærekraftige arbeider. Kunstneren jobber med små objekter som sier noe om større sammenhenger i tilværelsen. Hun finner tilsynelatende verdiløse gjenstander og gir dem ny verdi og innhold. Med en leken tilnærming lager hun nye fortellinger formet av materialer som en pimpstein, et viskelær, et såpestykke, en korall, alt kan inngå i et nytt kretsløp. De små skulpturelle objektene er satt sammen med stor håndverksmessig presisjon. Disse er også smykker og når de bæres kan de fungere samtaleskapende med sine rike referanser.

Juryen håper reisestipendet kan inspirere til nye fortellinger og materialsanking! God tur og lykke til.

 

Fredrikstad kommunes kunstnerstipend tildelt Silje Steinsvik, Jonas Qvale og Brit Steinsvik.

Jurybegrunnelse Jonas Qvale, Silje Steinsvik og Brit Steinsvik:
Dette arbeidet løfter fram en problematikk om mennesker på flukt på en subtil måte. Ved første øyekast oppleves projeksjonen som diffus, men sakte vokser verket fram avhengig av hvor du står. Dette kan også leses rent metaforisk. Et goldt landskap åpenbarer seg med mennesker som beveger seg i en uendelig strøm. Arbeidet er meget aktuelt i en verden med over 70 millioner mennesker på flukt, det høyeste antallet siden andre verdenskrig. Juryen håper at publikum vil ta seg god tid til å reflektere over dette verket.

Juryen ønsker prismottagerne lykke til og gleder seg til nye tankevekkende arbeider.

 

SG arkitekters kunstnerstipend tildelt Gerd Wevling Matre.

Jurybegrunnelse Gerd Wevling Matre:
Prismottageren jobber med det tette samspillet mellom, mennesker, dyr og natur. Hun er opptatt av spor av levd liv og skjøre balanser, både i naturen og den menneskelige psyken. Hun jobber med materialer som kvister, greiner og trestokker. Disse er alltid bærere av historier, det være seg insektangrep, virus eller gnaging. Det organiske materialet organiseres med stram regi. Arbeidet på sommerutstillingen, med tittel Flyt,er inspirert av de smale stiene som sauene lager på høydekurvene på beite. For å bruke kunstnerens egne ord: Man kan følge flokkens flyt med blikket som fine tegninger i landskapet.

Juryen ønsker prismottageren lykke til med videre arbeid!

 

Fagjury:

Jeannette Christensen, NBK

Linda Jansson Lothe, NK

Marte Grette, Buskerud kunstsenter