Opplev det visuelt spektakulære skumkunstverket til den internasjonale kunstneren Stephanie Lüning fra paviljongen i Kirkeparken søndag 16. juli kl 16.30 (værforbehold).

Hun har vist arbeidene sine på store festivaler i hele verden. Kunstverket er en stedsspesifikk skumaksjon som er unik hver gang den vises.

Varighet er ca. 1 time fra skummet starter til kunstverket er ferdig. NB! På slutten kan du leke i det fargerike skummet. Ta på klær som tåler dette.

The Tall Ships Races Fredrikstad samarbeider i år med den kjente kunstbiennalen MOMENTUM12 og har i den anledning fått mulighet til å vise et av Stephanie Lünings kunstverk her hos oss: Island of Foam version XXVI.

Stephanie Lüning arbeider med maling, tegning og skulptur, og skaper offentlige kunstintervensjoner. I forbindelse med MOMENTUM 12 har hun utviklet to prosjekter; Det første prosjektet vises i Moss og under The Tall Ships Races Fredrikstad 2023. Dette er en stedsspesifikk skumaksjon. Hennes offentlige skumaksjoner, som har vært utført i bl.a. Paris, London, Linz og Dresden, utfordrer grenser slik at tilskuerne kan oppleve tredimensjonale malerier som smelter sammen – fysisk, følelsesmessig og substansielt – og fanger opp et punkt av limbo mellom maleri og skulptur.
På biennalen MOMENTUM 12 i Moss hadde Lüning et kunstverk i tillegg til skumaksjonen, med en serie med fellesmalerier laget av blekk utvunnet fra plantebaserte avfall som rødbeter, løk og valnøtt, samlet inn fra Galleri F15s restaurant, samt bjørke- og epletrebark fra lokale gårder.
MOMENTUM er en anerkjent nordisk biennale for samtidskunst som viser både internasjonal og nordisk samtidskunst, og arrangeres annen hvert år i Moss.

MOMENTUM 12: Together as to gather er den tolvte utgaven av biennalen, og kurateres av kunstkollektivet Tenthaus.

Prosjektet gjøres i samarbeid med Kulturetaten i Fredrikstad kommune og er delfinansiert av Interreg Sverige-Norge programmet.
Foto: Robert Vanis
Mer info om kunstneren:
Instagram: stephanieluening

Interreg-prosjektet «Upplevelsenäring – kultur och besöksnäring i samverkan»
– SKAL STYRKE SAMARBEIDET MELLOM KUNST, KULTUR OG REISELIV

Fredrikstad kommune, Visit Fredrikstad & Hvaler og Østfold kunstsenter har fått innvilget et stort Intereg-prosjekt sammen med svenske partnere. Nå skal samarbeidet mellom kultur- og reiseliv styrkes!

Kultur- og reiselivsbransjen deler samme scene og publikum. Sammen bærer de stedets identitet og historie. Derfor er det viktig å styrke samarbeidet mellom disse næringene for å skape en helhetlig opplevelse for både innbyggere og besøkende.

– Både kultur- og reiseliv skaper opplevelser. Vi ønsker derfor å arbeide med begge bransjer som én felles opplevelsesnæring. Fredrikstad har et rikt kulturliv og et voksende reiseliv, og vi gleder oss til å knytte dette tettere sammen, sier prosjektleder Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad og Hvaler.

– Fredrikstad kommune har lang erfaring med å søke prosjektmidler gjennom EUs interreg-program, og glade for at vi nok en gang har fått tilslag på et prosjekt som skal bidra til ytterligere å styrke samarbeidet mellom kultursektor og reiseliv, sier Ole-Henrik Holøs Pettersen, direktør for kultur, miljø og byutvikling i Fredrikstad kommune.


Felles opplevelsesnæring 

Interreg-prosjektet «Upplevelsenäring – kultur och besöksnäring i samverkan» tar et viktig steg videre i arbeidet med å skape en felles opplevelsesnæring.

Prosjektet har som mål å styrke opplevelsesindustriens attraktivitet og vekst gjennom samarbeid og utvikling av bærekraftig opplevelsesproduksjon. Ved å øke forståelsen og kompetansen blant de offentlige aktørene om opplevelsesbransjens betydning, kan det nødvendige samarbeidet startes.

Mangfoldet av aktører innen kulturbransjen og reiselivet, opplevelsesnæringen, er prosjektets målgruppe. Når prosjektet er ferdig, vil kultur- og reiselivsbransjen ha etablert et langsiktig samarbeid og økte muligheter for bærekraftig næringsutvikling og pakketering. De offentlige aktørene skal ha utviklet kompetanse og roller for å støtte bedre utviklingen av opplevelsesnæringen.

Østfold kunstsenter og Trollhättan konsthall vil i samarbeid delta i prosjektet med fokus på kunst i offentlig rom i bred forstand tilgjengelig for alle. Det kan være kunst på bygninger, gater, torv og friområder.
Gjennom å utvikle små begivenheter over tid og noen større og kanskje til og med spektakulære, ønsker vi å berike, engasjere og skape refleksjon for befolkningen og tilreisende.

Prosjektpartnere er
Innovatum Vitensenter – besøk
Lysekil kommune – besøk
Trollhättan by – besøk
Fredrikstad kommune – besøk
Visit Fredrikstad & Hvaler – besøk
Østfold kunstsenter

Samarbeidspartnere er også Fyrbodals kommuneforbund og Västra Götalandsregionen.

Finansieringen av prosjektet kommer fra Interreg Sverige–Norge. Vi ser frem til mange givende aktiviteter, nye samarbeidsmuligheter og en styrket opplevelsesbransje!

Interreg logo