Bjørg Måseide viser separatutstillingen Innsikt.

Bjørg Måseide (f. 1938) er tekstilkunstner og fortsatt aktiv i en alder av 80 år. Hun bor og arbeider i Moss. Måseide er utdannet ved blant annet Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo og hun har master i faglitterær skriving fra Høgskolen i Vestfold. Måseide har mottatt flere stipend, og hennes verk har blitt stilt ut en rekke steder i Norge og Europa; Nokia Taidetale, Finland, Värmland konsthandverkare, Sverige, Grimstad kunstforening, Texstilmuseet i Borås, Sverige, Nordnorsk kunstnersentrum, Østlandsutstillingen med flere. Måseide er innkjøpt av blant andre Moss bibliotek og Den Norske Bank i Bodø.

 

Om utstillingen skriver Bjørg Måseide:

«I denne siste separatutstilling jeg presenterer vil jeg vise publikum, slekt og venner at jeg fortsatt jobber med det jeg ikke har kunnet la være. Man kan jo lure på om noen med vett i behold satser på noe så usikkert som kunstnerliv! Det er for min egen skyld også – det er noe helt annet å være omringet av sine egne verk, se dem samlet, og gå rundt og minnes hva som utløste kreativiteten. Utstillingen har både gamle og nye verk, for å gi en liten oversikt over mine kunstverker. Jeg har også samlet inn noen av mine solgte verker og gaver, som befinner seg i nærområdet. Men mange tepper er også til salgs. Vev tar tid og blir kostbart, jeg innrømmer det. Likevel er det den kunstformen som er billigst sett i forhold til arbeidstiden. Dårlig timebetaling og vanskelig å leve av, selv om noen heldigvis klarer det. Eksempelvis: En vev brukte jeg tre måneder på og selger det for 10 000 kroner, minus 30% til utstillingsstedet, det vil si kr. 2333.33 i måneden! Hvis noen tror at det derfor bare er staten og store institusjoner som kjøper, har halvparten av mine tepper blitt kjøpt av vanlige mennesker.

 

Mitt største teppe ” Sør Afrika” på 3 x 1,5 meter tar opp apartheidproblemet. Det er laget i 1979, mens disse umenneskelige lovene holdt afrikanerne nede i sitt eget land. Teppet «Ekspansjon» på 3 x 1,14 meter, tar opp samenes problematikk i Finnmark, og er laget rett før Altakonflikten. Jeg arbeidet i Finnmark i tre år, to av dem i Karasjok. Teppet er donert til Alta Museum. Disse tilhører den gruppen arbeider der jeg er samfunnskritisk. Urettferdighet har alltid rystet meg. Jeg var med å kjempe for likeverd i 70-åra, både som kvinne og kunstner. Det er flest tepper i denne kategorien på utstillingen. Likevel er et teppe som «Sommerfuggel i vinterland» vakkert, tross budskapet. Musikk og natur er de to andre gruppene som har inspirert meg, og begge kategorier vil du finne på utstillingen. Som «Fuge» av Bach og «Symfoni». Jeg har noen favoritter, finner du ditt? Jeg har også noen skulpturer, «Livshjulet», «Som tenåring står den gryende kvinne uvitende om den vold som rammer så mange kvinner» og «Kvinners vern og feste». Stiller også ut «Naturen vever 1 og 2» Det helt siste jeg har vevet er reiseminneseriene, dyre- og skjellserien. Jeg har også tegnet, malt og fotografert, men konsentrert meg om vev på utstillingen som vises i Østfold kunstsenter.»