.

Siri Ensrud

Siri Ensrud

02.11 – 15.12.2024

Østfold kunstsenter

 

Siri Ensrud (1973) er utdannet ved Statens Håndverk- og Kunstindustriskole, Institutt for tekstil, hovedfag og Einar Granum Kunstskole. Hun har tidligere deltatt på utstillinger som TENDENSER-STORY ART på Galleri F15, Kunstnersenteret Møre og Romsdal og Akershus kunstsenter i Lillestrøm. Hun er innkjøpt til St.Olavs Hospital, Trondheim og Vestlandske Kunstindustrimuseum, Bergen.

 

«Vår moderne verden». «Utviklingen av flyet».» Det beste store verdens atlas».  «Familiens reparasjonshåndbok». «Byggverk gjennom tidene». «Universet». Dette er noen av boktitlene på de gamle tekniske faktabøkene og leksikonene jeg har ervervet meg. Illustrasjonene jeg finner i disse klipper jeg ut, og dette materialet danner utgangspunkt for mine collager.

I bildene til denne utstillingen har jeg bygget opp bakgrunnene med pastellkritt. Dette skaper en tørr overflate og en variert og ønsket koloritt. Utklippene fra bøkene setter jeg sammen og leter frem nye komposisjoner på de pastellkrittfargede flatene. Fragmenter fra en operasjonssal på et sykehus møter et industribygg, et kjøleskap settes sammen med en detalj fra et kapittel i boken «hvordan reparere…», et hus med grunnmur kobles sammen med en illustrasjon av hvordan et batteri fungerer. Jeg klipper ut en stor turkis måne og en liten i sort/hvitt. Jeg klipper ut kart over stjernehimmelen og jordkloden «sett» fra «undersiden». Jeg legger til og trekker fra, flytter rundt på en takkonstruksjon, noen prismer, et termometer og en vindusvisker.

Bøkenes papirkvalitet, motivene og fargene i illustrasjonene, det tekniske og overveldende detaljrike innholdet, det uendelig store og det mikroskopiske lille; alt dette tiltaler meg. Samtidig blir jeg ør av all den enorme kunnskapen som finnes, og som jeg ikke forstår noe av eller noen gang vil skjønne meg på. Jeg lager derfor nye og «ulogiske» sammenstillinger og koblinger av tekniske tegninger og instruksjoner, samtidig som jeg undrer meg over tingenes betydning, verdens kompleksitet, menneskers klokskap og kunnskap og menneskers evne til å forvalte denne kunnskapen på aller verst tenkelige vis.

 

 

Trykk på bildene for å se fullformat. Foto: Markus Stabel