Arne Aalberg og Grethe Anna Larsen viser kaféutstillingen Tretten til bords.                                                                                Foto: Erik Enock

Utstillingen står fra 18. januar til 8. mars 2020.

 

Utstillingen viser fem brosjer i sølv laget av Arne Aalberg og et stort verk bestående av tretten tablåer på veggen som er laget i samarbeid mellom Arne Aalberg og Grethe Anna Larsen. Verket Tretten til bords tar sitt utgangspunkt i «Den siste nattverd», men historien er først og fremst en anledning for de besøkende til Østfold kunstsenter, til å fabulere videre på de gåtefulle montasjene som de to kunstnerne viser frem.

Etter å ha vært på Kunstbiennalen i Venezia, ble det en tur til et marked der spesielle former til å lage masker ble kjøpt inn. Grethe Anna Larsen benyttet betong som støpemasse, og resultatet ble til en serie uttrykksfulle masker med et sleskt smil, og noen uten. Kombinasjonen med de store sirkelformete stålsmykkene, oppsto da hun åpnet en eske med Arne Aalbergs kunstobjekter, nærmere bestemt en serie med store klaver og anheng laget hovedsakelig av stålbånd og ståltråd.

Aalberg og Larsen uttaler at følger sine egne regler, uten konvensjonene, for kunsten i verkstedet i Tomter. De benytter broker av symboler og myter for å skape et nærmest sakralt uttrykk. Titlene for hver av de tretten tablåene i verket Tretten til bords er poetiske, fabulerende og inngangsporter til tolkning.

Arne Aalberg og Grethe Anna Larsen bor og virker i Tomter. Arne Aalberg er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo på institutt for metall. Han har et langt kunstnerskap med eksperimentelle smykker og skulptur. Aalbergs kunst er innkjøpt av Kulturrådet, Nordtrønderlag fylkesgalleri og to verk er i Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design sin samling. Grethe Anna Larsen har jobbet med kunst og kultur, særlig teater, i Østfold.