Atle Selnes Nielsen viser separatutstillingen Det som egentlig var der.

Utstillingen står fra 18. januar til 8. mars 2020.

 

Atle Selnes Nielsen har over flere år utforsket klangene fra tomme oljefat og hermetikkbokser.  Med beholderne i rollene som mikrofoner og høyttalere, settes et omfangsrikt lydlandskap ut i live.

Det er ingen egentlige lydkilder til stede. Lydene oppstår gjennom såkalt akustisk tilbakekobling, også kalt feedback, eller The Larsen effect, etter den danske fysikeren og teologen Søren Absalon Larsen, som oppdaget hvordan et lydsignal som fanges av mikrofonen, kan sendes i forsterket form ut av høyttaleren og fanges på nytt av mikrofonen også videre. Tonene og klangene formes av komplekset mellom resonansfrekvensene i mikrofoner og høyttalere, avstand, retning og rommets akustikk. Motorer og høyttalere aktiveres i overlappende mønstre, og genererer en komposisjon som aldri vil gjenta seg selv, bortsett fra øyeblikkenes tilbakekoblinger.

Atle Selnes Nielsen er bosatt i Sandefjord. Han har Bachelor i keramikk, og Master (2006) i kunst fra Kunsthøyskolen i Bergen. Nielsen har hatt en lang rekke separatutstillinger i Norge, og deltatt på Høstutstillingen, Skulpturbiennalen og Østlandsutstillingen, i tillegg til mange gruppeutstillinger. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design.