I Davoods pågående maleri blandes nostalgi, popkunst og familieportrett. (Foto: Mats Linder)
I Davoods pågående maleri blandes nostalgi, popkunst og familieportrett. (Foto: Mats Linder)

Østfold kunstsenter har invitert skribent Mats Linder til å intervjue østfoldkunstnere. Her kan du bli bedre kjent med noen kunstnere, arbeidene og tankene deres.

DAVOOD ZANDIAN
Billedkunstner bosatt i Sarpsborg

Det rister kraftig i hele bygningen. Bråket utenfra er vanskelig å stenge ute. Kjeften i stål knuser murstein og kapper tykk armering som tynne trepinner. Anleggsmaskinen utenfor Davood Zandians atelier på Øra industriområde demolerer et rundt hundre år gammelt fabrikksbygg. Avstanden til ateliervinduene er kun få meter. Tanken på at maskinisten på andre siden av veggen skal miste konsentrasjonen for et øyeblikk ligger i bakhodet. Hva om bygningen vi sitter i plutselig kollapser?

Davood går rundt i atelieret. Hans barnebarn følger etter og fotograferer ham samtidig som jeg fotograferer omgivelsene. På veggene henger utallige bilder. Enkelte malerier er tvers igjennom realistiske. Andre er oppløste i både form og innhold. Han har utvilsomt gode tekniske ferdigheter. Men det er så mye mer. Det er en uro som ligger under og durer. En rastløshet. Som han savner noe. Er det sånn det er?

Detalj fra et maleri i progresjon. (Foto: Mats Linder)
Detalj fra et maleri i progresjon. (Foto: Mats Linder)

Du beskriver ditt maleri som magisk realisme. Hva legger du i den formuleringen?

Tiden som er mellom søvn og våkentilstand. Det er ikke helt realisme. Som når vi betrakter et bilde som ved første blikk ser realistisk ut. Men når man ser mer nøye på det så er det ikke hva det utgir seg for å være. Det er magisk realisme.

Davood Zandian. Bokhylle. Olje på papp. H. 240. L. 1500. 2019.
Davood Zandian. Bokhylle. Olje på papp. H. 240. L. 1500. 2019.

I januar-februar hadde du en utstilling i Teheran. Der viste du et kjempemaleri med motiv av bokhyller med bøker som står på rekke og rad. Bøkene som står oppstilt, er gamle og slitt. Bøker er som kjent historieformidlere. Hvilken historie ønsker du å fortelle?

For en tid siden var jeg i Gamlebyen og gikk innom Fredrikstad Antikvariat. Da jeg så på alle bøkene, tenkte jeg at de stått andre steder, men nå var de her. Samtidig tenkte jeg at nå kan vi lese de fleste bøker digitalt. Da kom tanken på hva kommer skje med boken i 2030. Da har vi nesten ingen bøker. Så da begynte jeg å male bokhyllen fordi at da kommer den til å være for evig. Det er umulig å fjerne en og en bok sånn at de forsvinner. Men det er ikke bare bokhyllen som er selve maleriet, men her er det brukt bøker som inspirasjon. For å finne detaljer om mine hemmeligheter så man nøysomt utforske denne bokhyllen. Bøker har også registrert våre minner og fortid.

Maleriet begynte først på papir, men ble senere montert på en plate da det «vokste» ut av formatet. (Foto: Mats Linder)
Maleriet begynte først på papir, men ble senere montert på en plate da det «vokste» ut av formatet. (Foto: Mats Linder)

I et intervju har du sagt at du maler de du savner. Er savnet en kunstnerisk drivkraft?

Hvis jeg ikke kjenner personen, kan jeg ikke male et portrett. Det går ikke. Jeg har ikke energien. Ingenting. Det må være venner eller familien. Hvis jeg har et gammelt bilde av noen jeg kjenner, så er det veldig deilig for meg å male etter det. Da er det masse energi. Men når jeg skal avslutte et portrett så blir jeg trist. Da må jeg tenke på å at jeg snart skal begynne på ny, og da kommer energien tilbake.

Davood Zandian. Min tull verden. Olje på lerret. H. 220. B. 200. 2015.
Davood Zandian. Min tull verden. Olje på lerret. H. 220. B. 200. 2015.

Flere av dine motiver blander elementer fra vestlig popkultur og ditt hjemland som er Iran. Opplever du en splittelse i identiteten som du gir uttrykk for i bildene?

Det er et vanskelig spørsmål. Jeg ser på fargene. Det er ikke norske farger. De er fra varmere land. Noen ganger prøver jeg med å male kaldere farger, men det går ikke. De varme fargene speiler tiden i Iran og varmen i familien. Når folk kommer på mine utstillinger så blir de glad av de varme fargene.

Jeg opplever at det er store ulikheter mellom individene du maler. Hva skyldes det?

Det spørs på temaer, og om det er personer jeg kjenner. Det er en forskjell på for eksempel en fabrikkeier og de som jobber der. Noen blir symboler i stedet for individer.

Som en protest mot det iranske regimet har Davood malt et avkappet menneskehode. (Foto: Mats Linder)
Som en protest mot det iranske regimet har Davood malt et avkappet menneskehode. (Foto: Mats Linder)

I 2020 har du malt et bilde med tittelen «Stop the Execution». Motivet forestiller et avkappet menneskehode som ligger på en bordplate. I all grusomhet er det poetisk og vakkert. Hva er tanken bak maleriet?

I mitt hjemland er det diktatur. En dag i 2019 gikk folk ut i gatene og protesterte mot regimet. Det førte til at i løpet av tre dager drepte politi og militær 1500 personer og satte 20 000 i fengsel. Når jeg sitter i Norge kan jeg ikke gjøre noe som helst. Min protest blir å lage maleriet og legge det ut på Facebook.

I det store atelieret på Øra har Davood muligheten til å jobbe med flere store malerier samtidig. (Foto: Mats Linder)
I det store atelieret på Øra har Davood muligheten til å jobbe med flere store malerier samtidig. (Foto: Mats Linder)

Hva er dine planer i tiden som kommer?

Jeg vil bare male.

Ønsker du å komme i kontakt med Davood Zandian kan du besøke hans nettside www.davoodzandian.com eller sende en e-post til mail@davoodzandian.com

CV
Davood Zandian, bosatt i Sarpsborg (f. 1954, Teheran, Iran)

Utdannelse:
1997                   Litteratur akademi
1974 – 1976      Tehran kunstakademi
1972 – 1973      Tehran kunstskole
1969 – 1970      Tehran kunstskole

Separatutstillinger (i utvalg):
2018      Iranshahr Galleri, Tehran, Iran
2017      Galleri Røed Jeløy, Moss
2016      Hydrogenfabrikken, Fredrikstad
2016      Sarpsborg Kunstforening
2014      Solli Brug, Sarpsborg
2009      Galleri Apadana, Iran
2008      Isfahan Contemporary Art Museum, Isfahan, Iran
1992      Elverum Kunstforening
1981      Kunstnernes Hus, Iran

Kollektivutstillinger (i utvalg):
2017      Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo
2015      Sommerutstilling, Østfold kunstsenter, Fredrikstad
2014      Haugesund Billedgalleri
2013      Høstutstillingen, Kunstnernes Hus, Oslo
2003      Østlandsutstillingen
1993      Karmøy Kunstforening
1989      Bergens Kunstforening

Innkjøp:
Isfahan Museum of Decorative Arts, Iran