Tittel: Dronning Astrid
Kunstner: Birthe Marie Løveid
Sted: Kullåsparken i Sarpsborg sentrum
År: 2019
Materiale: bronse
Eier: Sarpsborg kommune
Direkte oppdrag fra Sarpsborg kommune

Dronning Astrid av Birthe Marie Løveid. Foto: Birthe Marie Løveid

Om verket og Dronning Astrid: 
I 2019 var det tusen år siden ekteskapsinngåelsen mellom Olav Haraldsson (Olav den hellige) og Astrid Olofsdatter fant sted i Borg. Astrid var datter av den svenske kongen Olof Skötkonung. Den norske kongen Olav Haraldsson skulle i utgangspunktet gifte seg med Astrids eldre, ektefødte søster Ingjerd. Forlovelsen var, som vanlig på den tiden, en politisk allianse. Olav var i ferd med å legge under seg stadig større deler av Norge og var avhengig av utenlandske allianser.

Olav Haraldsson og Olof Skötkonung var på mange måter rivaler, og svenskekongen var ikke så begeistret for denne alliansen. Da de to kongene skulle møtes for overlevering av bruden, var Ingjerd giftet bort til den russiske fyrst Jaroslav isteden. Mens frilledatteren Astrid ble Olavs dronning. Kildene forteller at det var Astrid selv som tok initiativet til dette giftemålet – uten å involvere sin far, svenskekongen. De to kongsdøtrene var den gangen rundt 19 år, og beholdt kontakten hele livet. Dette styrket alliansen mellom Norge og Sverige – og videre til Russland. Dronning Astrid utmerket som en handlekraftig og innflytelsesrik kvinne, – også etter at Olav falt i slaget på Stiklestad i 1030.

Skulpturen ble avduket i forbindelse med 1000 årsmarkeringen i Kulåsparken 7. november 2019. Kunstner Birthe Marie Løveid har sagt at kvinnen satt med nøkkelen til Olavs hjerte, nøkkelen til Norges fremtid og nøkkelen til sin egen skjebne etter Olavs fall på Stiklestad, derfor er skulpturen utstyrt med en stor nøkkel og et nøkkelhull i steinen foran henne.