Egil Syversen viser kaféutstillingen Livet i et fugleperspektiv

 

Egil Syversen (f.1945) debuterte med to skulpturer på Statens høstutstilling i 1975. Han hadde bakgrunn som kunsthåndverker og formingslærer. Året etter debuten ble han invitert til UKS sin 50 års jubileumsutstilling på Kunstnernes hus. Han ble på vegne av UKS gjeste på Kunstprogrammet Pan i NRK, i den forbindelse. Egils kunst-utrykk vakte stor oppmerksomhet i riksmediene. Han ble derfor invitert til en rekke gallerier rundt om i Norge. Fra Tromsø i nord til Halden i syd. Her nevnes Kunstnerforbundet, Galleri F15 og Galleri 12B i Fredrikstad.

Kunstnere og kunsthåndverkere i Fredrikstad startet på denne tiden gruppen «Free as the breeze. Deltagerne bruke drager som kunstutrykk. Dette medførte utstillinger i inn og utland. Her nevnes Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Italia (bl.a. Sardinia og Sicilia) I Norge deltok gruppen under OL på Lillehammer og under åpningen av Gardermoen flyplass. De fikk stor oppmerksomhet.

I perioden rundt 1975 ble nasjonen Norge sterkt engasjert i arbeidet med å gjøre Kultur til et statlig forvaltningsområde. Egil fikk jobb som musisk konsulent (teater, musikk og kunst) i Østfold fylkeskommune i 1977. Han ble trukket inn det offentlige arbeidet med å utvikle dette feltet.  Han satt også i styret for Kunst på arbeidsplassen, Kunst i skolen (Leder i en periode), Østlandsutstillingen og Norsk Kulturforum, for å nevne noen av vervene. Han ble etter hvert kultursjef i Borge kommune. Og tilslutt storkommunen Fredrikstad (1993). Av habilitetsgrunner valgte han å melde seg ut av Billehuggerforeningen, NBK (Norske billedkunstnere), UKS (Unge kunstneres samfunn) og ØBK (Østfold bildene kunstnere).

I 2007, trakk han seg imidlertid tilbake fra det offentlige og kultursjefjobben, for om mulig starte med kunsten igjen. Han og kona, Tonje, bygget deretter opp et privat kultursenter på Byens Marker, utenfor Gamlebyen i Fredrikstad. Her har Galleri Knollen eksistert i 10 år. Her har han også sitt atelier. Arbeidet har bestått i kunstproduksjon, seminarvirksomhet og rådgivning. Galleri Knollen ligger tett innpå et fuglereservat. Derfor har denne utstillingen sterkt fokus på fugler. I flere av arbeidene snakker fuglene. De kommenterer både egne tanker og handlinger, men går også inn i menneskenes roller, slik tegneserier gjør. Humor og filosofiske spørsmål står sentral. Derfor tittelen: Livet i et fugleperspektiv.

http://www.atelierknollen.no