Erik Formoe viser kaféutstillingen Tidriss på Østfold kunstsenter.

Utstillingen står fra 26. mars til 29. mai 2022

 

www.erikformoe.com

 

Tidriss

Oljemaleri

26.03-29.05.2022

Østfold kunstsenter

 

Menneskene i Erik Formoes bilder er tause fortellere. Anonyme skikkelser som kanskje møtes, eller kanskje ikke. Hans bilder handler om situasjoner, tilstander, scener. De beskriver hva som skjer i brøkdelen av et sekund, og gir en innsikt i hva som nettopp har skjedd, uten at de helt forklarer hva og hvorfor.

Motivkretsen min er enten enkeltindivider, eller mennesker satt sammen i grupper. De små portrettene kommer fra serien Avatar. Disse er inspirert av profilbilder på sosiale medier, foto som finnes i pass eller bedriftspresentasjoner. Jeg er ute etter førsteinntrykket som disse enkle fotografiene gir. De inneholder sjelden viktig informasjon. Jeg må selv dikte meg et bilde av hvem disse personene er. Hvor mye informasjon jeg så ønsker å formidle videre, er med på å beskrive karakteren til de jeg avbilder.

I gruppebildene er det ofte med et bord. Bordet symboliserer et samlingssted hvor man kan møtes til hyggelig sosialt samvær, eller til beinharde forhandlinger. Bordet kan også skape avstand, og sette en fysisk grense som skiller menneskene fra hverandre.

Rent teknisk er Formoe tro mot maleriets tradisjonelle teknikker, men ofte kombinert med mer moderne teknikker. Han har bakgrunn innen maleriet fra tiden lenge før den digitale revolusjonen kom. Under utdannelsen ble derfor håndverket satt i fokus. Bildene bærer preg av teknikker helt tilbake til renessansen, via impresjonismen og fram til nåtidens maleri og airbrush teknikker.

 

 

Foto: Erik Formoe