Tittel: Et balansestykke
Kunstner: Viel Bjerkeset Andersen
Sted: Helsehuset i Indre Østfold, Sykehusgata 2, 1807 Askim
År: 2021
Materiale: syrefast stål med LED Neon Flex lys.
Størrelse: høyde 550 cm / dybde 22 og 55 cm / diameter ring: 350 cm. Dachsfigur: høyde 58 cm/ lengde ca. 100 cm/ bredde ca. 25 cm.
Eier: Indre Østfold kommune
Kunstkonsulent: Hege Liseth
Viel Bjerkeset Andersens hjemmeside

Alle foto Hege Liseth

Kunstprosjektet med tittelen Et balansestykke tar utgangspunkt i den skjørheten som selve livet er, og som man blir konfrontert med flere ganger gjennom nettopp det å leve. Alle grensegangene; balansen mellom der vi har det bra, der mennesker som står oss nær har det bra, og der det går dårligere, med oss selv eller andre vi forholder oss til. Balansen mellom det vi mestrer og der det glipper, balansen mellom å strekke seg etter nye mål eller å gi opp, – blir jeg stående, eller faller jeg?

I oppbyggingen av skulpturen har Andersen latt seg inspirere av typiske 60-tallsdetaljer fra huset; blant annet spilene i kantinehimlingen, lettheten til det eksisterende trapperekkverket, og nye spiler som tas med videre i rehabiliteringen rundt trappen i publikumsarealene.
Lettheten spiler og ribber gir til uttrykket, kombinert med renheten fra 60-tallets design.

Et balansestykke består av skulpturelle figurasjoner som metaforisk kan leses både som en utfordring, noe å strekke seg etter, eller kanskje en opplevelse fra en drøm, – med humoristiske skråblikk. Rent formalt består kunstprosjektet av en ring, en menneskefigur og en dachs, – litt oppløst og skisseaktig, nærmest som en tredimensjonal tegning i landskapsrommet.