Tittel: Fred
Kunstnere: Aleksander Stav og Lars Skjelbreia
Sted: Trosvik skole, Fredrikstad
År: 2020
Eier: Fredrikstad kommune
Kunstkonsulent: Hege Liseth
Lars Skjelbreias hjemmeside

Fred av Aleksander Stav og Lars Skjelbreia. Foto: Stav og Skjelbreia

Om verket: Sentralt plassert på skolens gård ligger en ung sjiraff plassert og skuer ut mot adkomstområdet i sør. Sjiraffen har et forenklet, men realistisk utseende. Den er utført i et materiale som ligner på sandblåst glass, noe som gjør den gjennomskinnelig. Når det er mørkt belyses skulpturen fra undersiden, slik at hele skulpturen gløder fra innen.

Intensjon: Med sin grasiøse og vennlige fremtoning vil sjiraffen ha en beroligende og avvæpnende effekt på skolens brukere og besøkende. Tittelen «Fred» kan både være et engelsk navn og et norskt begrep. I et område med mye aktivitet utøver giraffen en stoisk ro der den ligger å strekker sin hals mot himmelen og skuer sørover fra skolegården. Det er et ungt og uskyldig dyr, som vekker omtanke og fredfulle følelser.
Sjiraffen er det dyret i verden med størst hjerte. Sjiraffen symboliserer motet til å stikke frem halsen og bruke sitt store hjerte, uttrykke det som er sant for seg og lytte til den andre med empati, det vil si uten å kritisere og bedømme. Sjiraffen symboliserer også klarsynthet, balanse, beskyttelse og god evne til personlig vekst. Med sin lange hals som strekker seg til himmelen er sjiraffen også et symbol på fremtiden og evnen til å nå langt.
Skulpturen blir et naturlig samlingspunkt som skaper en ny og uforventet identitet til plassen. Sjiraffen har en inviterende kvalitet og forhøyningen som skulpturen er plassert på får et praktisk aspekt ved at den kan brukes som sitteplass. Skulpturen blir en ikonisk markør, en tydelig møteplass og samlingspunkt.