Tittel: Gutten som snakket med dyrene
Kunstner: Fredrik Raddum
Sted: St. Maries gågate, Sarpsborg
År: 2016
Materiale: bronseskulptur plassert på granitt
Eier: Sarpsborg kommune
Kunstkonsulent: Birthe Marie Løveid

Gutten som snakket med dyrene av Fredrik Raddum i St. Maries gågate, Sarpsborg, 2016

Utgangspunktet for skulpturen til Fredrik Raddum har vært Roald Dahl. Roald Dahl har vært og er, en kilde til undring og stor glede for mange rundt om i verden. For Raddum var han en av de fremste døråpnerne til en verden som lå bortenfor Hannestad og Sarpsborg. Gleden ble ikke mindre da han oppdaget i sin ungdom, at mannen praktisk talt var fra Sarpsborg. Roald Dahls far var fra Sarpsborg og hans besteforeldre drev butikk i en av sidegatene til St. Maries gate. I løpet av Roalds barneår var han tilbake i Sarpsborg og må har ruslet gaten opp og ned.

Roald Dahl ble oppkalt etter en annen populær Sarping nemlig Roald Amundsen. I 2016 er Sarpsborg 1000 år og det er samtidig 100 år siden forfatteren med Sarpsborg-røtter ble født.

Som utgangspunkt for Fredrik Raddums forslag til skulptur valgt Raddum novellen om Gutten som kunne snakke med dyrene. Dette er en fantasifull historie om en gutt som velger å dra ut i den store verden sammen med en skilpadde han har reddet fra suppegryta. For kunstneren er dette en historie som handler om menneskets ansvar ovenfor naturen men den handler også om å bryte opp og begi seg ut i den store verden på eventyr.