Tittel: Herbarium Carl von Linné
Kunstner: Ingunn Bakke
Sted: Skjønhaugenga omsorgsboliger
År: 2018
Materiale: Digital trykk på tykk ubleket ullflanell. Vokset list av heltre eik. Størrelse 6,8 m x 1,45 m / 1,5 m inkludert monteringslist.
Eier: Indre Østfold kommune
Kunstkonsulent: Hanne Øverland

IDÉGRUNNLAG FOR UTSMYKKINGEN:
Et stofftrykk på en storformat tekstil med en komposisjon av et utvalg planter fra herbariet til Carl von Linné. Med skarpe og høyoppløselige trykte foto som er kraftig forstørret, ønsket jeg å få fram detaljrikdommen og skjønnheten i det vare og skjøre, i de rundt 250 år gamle tørkede planter.

De utvalgte er av de fineste plantene jeg kunne finne, og er lånte foto fra Linnean Society London og Naturhistorisk museum i Stockholm. Jeg har jeg valgt fritt og friske opp de tapte fargene på blomster og blader, slik de kunne ha sett ut som levende. Bak enkelte har jeg utformet et krystallisert abstrakt fargelag.  Dette valget er gjort for å gjøre tekstilen mer fargerik og tiltalende, og uttrykket mer komplekst.

Komposisjonen er i tre deler, med et midtparti og to jevnstore sideparti. I midtpartiet er plantene satt i system og står på rekke og rad, mens plantene i de to sidepartiene er organisert som om de vokser vilt og plantet tilbake i naturen.

Det store formatet og valg av det solide ullstoffet er for å oppnå et monumentalt preg, og er tilpasset veggen og rommet. Samtidig er det i kontrast til de forfinede plantene. Fargene er vesentlige for ideen, og ull gir en brilliant gjengivelse av reaktive fargene.

Carl von Linnè (1707-1778) var berømt for å ha delt inn naturen i plante-, dyre -og mineralriket. Blant annet systematisert han, klassifiserte og ga alle planter kjent på hans tid vitenskapelige navn. Han er fortsatt aktuelt i dag.

Detalj av Herbarium Carl von Linné, Ingunn Bakke, 2018