Tittel: Høyt oppe – langt ned
Kunstner: Håkon Anton Fagerås (nettside)
Sted: Helseparken Onsøyheimen, Storveien 2A, 1624 Gressvik. Fredrikstad kommune.
År: 2023
Materiale: bronse
Eier: Fredrikstad kommune
Kunstkonsulent: Kristine K. Wessel v/ Kulturbyrået Mesén
Alle foto Jon Gorospe

Skulpturene til Onsøyheimen tar form av en poetisk og undrende duo, en kvinne og en mann, den ene ser opp og den andre ser ned. Figurene er plassert på hver sin pidestall i bronse som så vidt tårner over en middels høy voksen person. Det menneskelige og hverdagslige preger uttrykket, og gir verkene en vektighet og tilstedeværelse på et også følelsesmessig nivå. Skulpturene representerer ikke klassiske helter og mytologiske vesener, men heller alminnelige og sårbare nåtidsmennesker.

Håkon Anton Fagerås (f. 1975) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens kunstakademi. Han er særlig kjent for å arbeide i marmor fra sitt atelier i Pietrasanta, Italia, men lager også verk i bronse som skulpturene til Onsøyheimen.
Formspråket er klassisk-figurativt; fra skulpturenes base og proporsjoner til motiv som contrapposto og trompe-l’oeil synes Fagerås uløselig tilknyttet vestlig skulpturhistorie. Likevel hviler en kontrast i Fagerås’ skulpturer som binder det intime med det opphøyde, og som gjør at verkene oppleves som moderne og relevante. Det menneskelige og hverdagslige preger uttrykket, og gir verkene en vektighet og tilstedeværelse på et også følelsesmessig nivå