Leif Nyland

Stills

20.01 – 10.03.2024

Kafé ØKS, Østfold kunstsenter

leifnyland.myportfolio.com

 

«Å bevege seg inn landskap blir som å lage en scene. Et rom. Intimiteten skal være tilstede. Det handler ikke om lange eller korte skygger, bare følelsen. Ikke av skyggen, men kanskje bare lyset. Udefinerbart blir det, selv om det kan virke tydelig nok. Det er rommet i bildeflaten, hvor du skal kunne høre ekko av klangene.»

 

Leif Nyland er født i 1968 og kommer ifra Vikane utenfor Fredrikstad. Han har en Master i visuell kunst og en Bachelor i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo. I hans arbeider, som er kun originaler i olje, ser man gjerne hus og kystlandskap. Nyland har en lett gjenkjennelig palett. Maleriene er uten mennesker, men likevel fylt av en vibrerende tilstedeværelse.

Leif Nylands prosjekt har hele tiden vært å undersøke de underliggende fargekodene i relasjon til selve motivet og komposisjonen. Hvor mye valuta er det i en flate i forhold til resten? Hvordan utnytte en disharmoni til å bryte det opplagte, eller også den andre veien. Som i et slags filmatisk øyeblikk, som aller helst aldri ville finnes, men allikevel med en slags sannhet. «Motivet er der til enhver tid, men kanskje det ikke er det som er sannheten. Kan jeg lage min egen sannhet? Jo, jeg lager min egen, det er min frihet og kanskje min største plikt.»