Malfridur Adalsteinsdóttir viser separatutstillingen Lysning – Rjóður.

Utstillingen står fra 23. januar til 14. mars 2021.

Malfridur Adalsteinsdottir er født på Island, hennes arbeider kretser ofte om to hovedfelt – natur og kulturell arv og håndverkstradisjoner. Naturen i nord er ofte et omdreiningspunkt, som den barske naturen på Island og Svalbard. Storheten og stillheten, breer og lava, lysets klarhet på vann, snøog is er gjennomgående trekk i hennes kunstneriske utrykk.

Etter mange år i Norge gjør skogen seg gjeldende og arbeidet får en helt annen fargepallett. Det har blitt utallige turer i fjellet og i skog og mark, hvor hun sanker planter og andre vekster som hun så bruker til å farge ull til sine broderte tegninger. Arbeidet blir til underveis mens hun blander forskjellig farget ull som så kardes før den ønskede tråden spinnes. Hele tiden gjentar prosessen seg. Farge og tykkelse på streken bestemmes, så spinnes nye tråder som hun trenger for å brodere videre med. Til slutt tar tegningen form.

Naturen er en viktig kilde i Adalsteinsdottir sine arbeider og skogen er viktig her, både når det gjelder materiale, motiv og sanking av naturmaterialer til plantefarging. Utstillingen tar for seg trær, skogen med hogst, stubber, busker og kratt, en viktig del av økosystemet.

Eldre håndverkstradisjoner som representerte nærhet mellom verket og håndverkeren, respekt for materialer og naturresurser og det tidskrevende aspektet som inngår i håndlaget arbeid, er grunnleggende konsept i hennes arbeid. Verkene hun viser er tekstiler med broderte tegninger i hestehår og plantefarget ull. I motivene er naturen i hovedrollen, mens fraværet av mennesker merkes i verkene.

Malfridur Adalsteinsdottir, født på Island, og bor og arbeider i Norge. Hun har siden 1987 deltatt på utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Nå sist på CONTEXTILE 2020 | International Contemporary Textile Art Biennial, Portugal, støttet av UD/Norwegian Crafts. For tiden deltar hun utstillingen «Ta deg TID» i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim.

 

https://malfriduradalsteinsdottir.com

 

Foto: Atle Johnsen 1-5 / Øystein Thorvaldsen 6-10