RUNE JOHANSEN

Fragmenter fra en barndom

Rune Johansen er født og oppvokst i Bodø. Han har fotografert siden 1976, men hadde frem til 2003 sitt daglige virke som planlegger i Televerket. Johansen debuterte som fotograf på Høstutstillingen i 1990, og har senere vært representert ved en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Johansen har også gjort flere oppdrag for kunst i offentlige rom, blant annet henger fotografiet Fra ei brygge i den norske ambassaden i Washington, men da i et mye større format! Etter 30 år i Oslo har Johansen flyttet tilbake til Nord-Norge og bor i dag på Engeløya i Steigen kommune i Nordland.

I flere av hans serier med fotografier handler det om menneskene, kanskje siste generasjon i sin tid, slik som «Hiv mannskjiten» og «Så lenge det varer» dokumenterer på et svært personlig vis den siste generasjonen som hadde «vokst opp med bare NRK». Eller «Da æ var i Amerika», som portretterer den siste generasjonen norskamerikanere som har det «norsk» i hjemmene sine, og som snakker norsk. Johansen dokumenterer samtiden før den forsvinner helt. Johansen har et personlig forhold til temaene han velger og hva han fotograferer. Johansens bok, og fotoserie «Norske sjøfolk» (2009) er inspirert av at nesten hele hans eldre slekt var sjømenn, inkludert hans far, og at også han drømte om å bli sjømann når han vokste opp. Han sier selv om «Norske sjømenn»: «med denne boka har jeg på en måte vendt tilbake til der alt startet. Til en betydelig del av min egen historie, men også til en historie og en kultur jeg håper og tror mange drar kjensel på».

Johansen er kjent for sine fotografier av menneskers dagligliv, både nordmenn og amerikanere. Fotografiene viser en detaljrikdom, og er inngangsporter til levde liv med breddfulle antydende fortellinger og samtidshistorie. Johansen dokumenterer samtiden vår, og bildene har mange lag av historier i seg som publikum selv kan tolke.

Johansen har utgitt seks bøker på Forlaget Press. Den første, Hiv mannskjiten kom i 2004 fikk en overstrømmende mottagelse og har blitt en publikumssuksess. Den neste, Så lenge det vara, som kom året etter, ble kåret til årets vakreste fotobok i 2005. I 2006 utkom boken I Hemsedal, om Hemsedal uten turistnæringen og alle hyttene. I 2007 dro Rune Johansen til USA og resultatet ble Da æ var i Amerika. Denne boken ble kåret til årets vakreste kunst/fotobok for 2008. I 2009 kom Norske sjøfolk en hyllest til alle dem som har hatt sitt liv på havet. Og i 2010 utkom Glade jul en studia av den Norske jula.

 

Bøkene selges i Kunstbutikken.

www.runejohansen.com

Tildelt Statens utstillingsstipend 2017