Søssa Jørgensen viser separatutstillingen Fem steder, fem tegna handlinger.

Utstillingen står fra 30. oktober til 19. desember 2021

 

Noen av mine steder har alltid vært der. Jeg var der før jeg kan huske å ha vært der. Jeg kjenner sommervarmen i bakken om vinteren. Jeg ser de fine nålene fra furua som er heftet sammen i et papir-lett hylster. De ligger på bakken under meteren med snø. Jeg er barn, voksen og tenåring på en gang. Ufrivillig som en marionett hengende i tråder som trekkes av andre. Tiden stopper opp i gjenklangen fra dem som bygde huset. Blir det stille, oppstår en undring. Hvordan var det her før? Hvem gikk i skogen? Hvem skua utover?

 

Jorder, knauser, fjell, øyer, fjord, lyng, lav, eik og tørrgran får min oppmerksomhet, men aller mest furu. Rett og tett. Vindskeiv og østvendt. Utgammal og brei med gulskjær i nålene. Velproporsjonert, knortete og liten. Furu må spares og skal aldri, noensinne, ofres i peisvarmen.

 

Hvert sted gir en bestemt følelse. Noen ganger sterk eller ubehagelig, noen ganger vár og mild, men det er alltid noe der. Det er en egen fornemmelse. Noen steder ser jeg for mitt indre øye, før jeg kommer dit. Bildene maner seg fram på veien. Bildene kan henge i bevisstheten og sjongleres inn i virkeligheten, men jeg kan også vikle forsyn og inntrykk fra hverandre. Jeg leker med å sette dem sammen og gi en atmosfære av lengsel til stedet. Eller, jeg leker meg med minnet. Tegningene minner meg på hvor langt det er fra tanke til fysisk form.

 

Søssa Jørgensen (f.1968) bor på gården Øvre Ringstad i Skiptvet. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og NMBU, Ås.