Terje Westfoss stiller ut fra 28.4 – 3.6.

Tittel: Keramiker i 50 år

Femti år tilbake i tid, etter endt utdanning på møbel og interiørlinjen på kunsthåndverksskolen i Bergen, startet jeg sammen med gode venner, keramikere, grafikere, designere og tegnere, Norges første kunsthåndtverkskollektiv i Trondheim. «Maja og Trompeten», i Krambugata. På BHKS fikk jeg det siste året lov til å hospitere ved keramikklinja, og kunne følge undervisningen til visse tider og fikk således en innsikt i arbeide med leire. Jeg ble fasinert av materialet og de mulighetene dette bød på. Det ble en bratt læringskurve.

Tre år senere 1979 kommer jeg til Fredrikstad og bygger opp et verksted i Tøyhuset i Gamlebyen. Der konstruerte jeg en tokammret parafinfyrt keramikkovn hvor jeg kunne brenne reduserende, og ble stadig mer opptatt av de mulighetene leira gir, og de utrolige variasjoner i sammensetning av mineraler, oksyder, karbonater, stoffene som er grunnlaget for glasurer. Jeg ble betatt. Keramikk var fasinerende

Etter hvert begynte jeg å arbeide med skulpturer. Ikke bare i leire, men i metall, tre, Lecaperler og altjeg kunne finne. Senere fikk jeg tilgang til å arbeide på Norsk Teknisk Porselensfabrikk med muligheter til å støpe i leire, dreie store ekstruderte porselenselementer og tilgang til fabrikkens enorme ovner.

1979 ble et vendepunkt. Jeg mistet verkstedet i Gamlebyen. Men av kommunen fikk jeg tilbud om eiendom i Vaterland. Leilighet og mulighet til å etablere verksted. Dette innebar at jeg ved siden av å være keramiker også ble bygningsarbeider med forpliktelse til å bygge opp en forfallen gammel gård, men også med forpliktende avtale om restaurering. På vinteren jobbet jeg med kunst, på sommeren med råttent trevirke. Det passet meg utmerket. Gammelt trevirke er vakkert.

Fredrikstad bar et tydelig bilde av å være en kulturby. Grafikkbenalen og PLUS. Jeg fikk anledning til å bli tilknyttet Humorbiennalen, Glommafestivalen, starten på Pappbåtfestivalen og Dragefestivalen.

På denne utstillingen viser jeg noen av de aller tidligste arbeidene. Et par tekanner og en beskjeden liten vase. Videre gjenstander fra forskjellige perioder fram til i dag. Foruten gjenstandene som er utstilt, har jeg montert opp fotografier, avisutklipp, artikler og plakater.  Dette er med på å danne et bilde av femti år som keramiker.

 

Link til oppslag i Fredrikstad blad