Tips og råd for visuelle kunstnere
Praktisk informasjon – tips og råd til kunstnere/ kunstkonsulenter/ kuratorer
PDF: samle PDF filer, dele filer, forminske størrelse, gjøre PDF til Word og mye mer! Gratis program
Søknader – tips og triks: en praktisk oppskrift. (Powerpoint presentasjon laster direkte ned)
Prekvalifisering – er en forhåndsvurdering av potensielle kunstneres kvalifikasjoner. I mange kunstprosjekter i det offentlige rom utlyses det til prekvalifisering. Dette betyr at alle som er interessert i kunstoppdraget melder sin interesse ved å sende inn relevant billedmateriale, kort begrunnelse for hvorfor oppdraget ønskes og CV. Prekvalifisering ber ikke om en konkret idé til oppdraget og heller ikke budsjett. Prekvalifisering er en demokratisk utlysning til et prosjekt hvor alle kan melde interesse. Se tips til prekvalifisering i punktet: Søknader – tips og triks.
Kunstkonsulent søknad og CV – lag en visuell presentasjon med dokumentasjon fra tidligere oppdrager. Oppgi referanser og kontaktinformasjon. I CV’en framhev erfaring som kunstkonsulent, kurator og prosjektleder, og egne kunstprosjekter i offentlig rom. Kontaktinformasjon først, så utdannelse, deretter hva du vil framheve. Utstillinger og lignende legges evt. til slutt i CV’en. Se tips under i Søknader – tips og triks.
Honorarsatsen for kunstkonsulent/ kuratoroppdrag: fra 01.07.2023: kr 776,-
Maler på KOROs nettside: timeliste, veiledning til timelister, veiledning reiseregning, ofte stilte spørsmål om økonomi.
KORO sin oppdragsportal: kunstkonsulent/ kurator oppdrag, prekvalifiseringer og konkurranser
5 % Kunstavgift: ved salg av kunst over kr. 2000 skal det som hovedsak betales kunstavgift i tillegg til salgsprisen.
Les om rapportering, innbetaling og regelverket.
Salg av egne verk: kunstavgiften gjelder også i mange tilfeller for kunstnere som selger kunsten sin. Sjekk at du kan reglene og omsetter kunsten din innenfor regleverket.
Kunstavgiften betales av kunden i tillegg til salgsprisen. Kunstner er ansvarlig for å innbetale kunstavgiften til Bildene Kunstners Hjelpefond.
Midlene fra kunstavgiften tilfaller kunstnere og rettighetshavere gjennom kollektive og individuelle ordninger. De kollektive ordningene forvaltes av Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH), og består av stipend, andre tilskuddsordninger og kunstpriser.
Prissetting av kunstverk: tips og råd – hva må du tenke på i forhold til å prise kunstverket ditt?
Søke støtte – et utvalg av stipendordninger
Regionale prosjektmidler for visuell kunst: søknadsfrist er 30 august 2024 kl. 13.
Har du en avtale om utstilling eller et temporært kunstprosjekt med en kunstinstitusjon i Norge? Da kan du søke Regionale prosjektmidler.
Stipend: Kulturdirektoratet har mange ulike støtteordninger for visuell kunst. Noen med flere frister gjennom året.
Arbeidsstipend og diversestipend har frist 15.10.2024 kl. 13
Stipend: søk midler fra Norske Kunsthåndverkere, mange støtteordninger med ulike frister.
Arbeidsstipend og fordypningsstipend frist medio oktober (antagelig samtidig som Kulturdirektoratets frist for Arbeidsstipend).
Tips til stipendsøknad: Norske Kunsthåndverkere har laget en oversikt over tips og råd til alle stipendsøkere basert på innspill fra innstillingskomiteen over flere år.
Anbefaler å lese før du går i gang med stipendsøknad uavhengig av hvor du søker!
Generelle tips og råd fra Norske Kunsthåndverkere – anbefalt lesning
BONO opphavsrettigheter for visuelle verk: BONO fungerer som bindeleddet mellom kunstnerne og de som bruker kunst i ulike sammenhenger. Vi inngår avtaler (lisenser) om bruk av verk og krever inn opphavsrettslige vederlag til medlemmene.
Har du et kunstprosjekt du ønsker å vise på skoler? Vil du turnere for Den kulturelle skolesekken?
Søknadsfrist er 1. oktober hvert år.